/ 01
Wat is creosoot?
Cleanfire, de vakkundige schoorsteenveger
Creosoot is een substantie, die word gevormd door koolstof houdende chemicaliën die vrijkomen bij destillatie. Creosoot in de schoorsteen terminologie, word gevormd door rookcondensatie (destillatie) in het rookgasafvoerkanaal. Creosoot komt vrij bij de destillatie van verschillende teren en pyrolyse van plantaardig materiaal zoals hout of fossiele brandstoffen. Creosoot werd vroeger gebruikt als conserveermiddel. Het word gekenmerkt als een soort klonterige variant van roet. In het onderstaande maken we onderscheid tussen twee soorten, kolenteer creosoot en hout-teer creosoot.
1.1 Kolenteer creosoot
Steenkolenteer creosoot, die sterkere en meer giftige eigenschappen heeft als hout-teer creosoot, wordt voornamelijk gebruikt als conserveermiddel voor hout; kolenteercreosoot werd vroeger ook gebruikt als escharoticum, om kwaadaardig huidweefsel te verbranden. Tevens werd het in de tandheelkunde gebruikt om necrose te voorkomen. Dit allemaal echter wel, voordat de kankerverwekkende eigenschappen bekend werden.
1.2 Gezondheidseffecten kolenteer creosoot
Volgens de Agency for Toxic Substances and Disease Registery (ATSDR) kan het eten van voedsel of drinkwater dat besmet is met hoge gehalten aan creosoot afkomstig van koolteer een branderig gevoel in de mond en keel en maagpijn veroorzaken. ATSDR stelt ook dat wanneer er na kort direct contact met koolteer creosoot kan resulteren in een huiduitslag of ernstige irritatie van de huid, chemische brandworden van de oppervlakken van de ogen, convulsies en mentale verwarring. Langere blootstelling aan creosootdampen afkomstig van welke bron dan ook, kunnen irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Het bovenstaande niet verwarren met hout-teercreosoot.
1.3 Hout-teer creosoot
Hout-teer creosoot werd vroeger gebruikt voor het conserveren van vlees, de behandeling van schepen en voor medische doeleinden, waaronder; anesthesie. Dit is tegenwoordig echter vervangen door moderne synthetische formuleringen. Hedendaags word er tot op zekere hoogte nog steeds gebruik gemaakt van hout-teer creosoot voor de conservering van hout. Echter word het over het algemeen gemengd met creosoot afkomstig van koolteer, aangezien hout-teer creosoot half niet zo effectief is. Een leuk feitje is dat hout-teer creosoot tegenwoordig ook word gebruikt in verschillende sauzen om de “rokerige” smaak te kunnen simuleren.
1.4 Creosoot in de schoorsteen
Het verbranden van o.a. hout en fossiele brandstoffen bij afwezigheid van voldoende luchstroom (zuurstof) zoals in een gesloten oven, haard of kachel, veroorzaakt een onvolledige verbranding van de oliën in het hout, die als vluchtige stoffen in de rook worden afgegeven. Wanneer de rook door het rookgasafvoerkanaal stijgt, koelt deze af wat er voor zorgt dat water, koolstof en vluchtige stoffen condenseren op de binnenkant van het rookgasafvoerkanaal. Creosoot is de olieachtige substantie die het roet en anderen stoffen verbindt, dat is waarom men het omschrijft als een soort klonterig roet.
1.5 Schoorsteenbrand door creosootophoping
In de loop van de tijd kunnen creosootafzettingen enkele centimeters dikker worden. Dit zorgt voor een belemmering in de luchtstroom wat betekent dat het rookgasafvoerkanaal niet voldoende zuurstof kan aanzuigen om volledige verbranding tot stand te brengen. Aangezien Creosoot niet licht, maar wel ontvlambaar is, betekent dat er een soort vicieuze cirkel ontstaat. Creosoot vermeerderd bij onvolledige verbranding en veroorzaakt onvolledige verbranding. Omdat creosoot een ontbrandingstemperatuur heeft van 500° C maakt het zichzelf een groot risico. Een normaal vuur van brandhout heeft een gemiddelde temperatuur tussen de 700° C en 800° C. Omdat de ontbrandingstemperatuur van creosoot 500° C is kunt u zich dus ook wel voorstellen dat dit zeer makkelijk ontvlamt bij het stoken. Een grote hoeveelheid creosootaanslag in de rookkanalen verhogen daarom het risico op schoorsteenbrand significant.
1.6 Een schone verbranding betekent minder creosoot
Een compleet volledige verbranding is onhaalbaar in een open haard of kachel. U kunt een schone verbranding echter wel herkennen doordat er vrijwel geen rookvorming is. Onderstaand ziet u een afbeelding van een moderne haard die wij onderhouden, met een schone verbranding.

1.7 Creosoot verwijderen voor de verzekering
Cleanfire helpt u graag als u uw schoorsteen wilt laten vegen.
1.8 Afspraak maken?
We verwachten u goed geïnformeerd te hebben over creosoot en u ook het belang hebben laten inzien van het schoorsteen vegen. Via de onderstaande knop kunt u contact opnemen met ons om uw schoorsteen te laten vegen. Ook willen we graag mededelen dat u bij Cleanfire vaak snel terecht kunt, ook in de avonduren.
Tot snel!
Veelgestelde vragen
De veelgestelde vragen en antwoorden
het laten vegen van de schoorsteen en rookkanalen kost €65,- Incl. BTW en binnen de Drechtsteden betaald u geen voorrijkosten. tevens kunt u bij ons vaak al binnen twee weken terecht.
Ja zeker! In principe is er géén erkende schoorsteenveger en daarom zit u bij elke schoorsteenveger goed. Het is geen beschermd beroep en daarom puur en alleen gebaseerd op professionaliteit. U krijgt echter bij Cleanfire, altijd een “veegbewijs”, zodat u aan de verzekering kunt tonen dat u uw schoorsteen en rookgasafvoerkanalen heeft laten onderhouden door een vakkundige en professionele schoorsteenveger. Dit is tevens het enige wat de verzekeringsmaatschappij vereist. Mocht u twijfels hebben kunt u altijd met ons of de verzekeringsmaatschappij bellen om verduidelijking te vragen.
Ja! Ook in de avonduren kunnen wij de schoorsteen en rookkanalen vegen. Voordeel hiervan is dat u niet speciaal vrij hoeft te vragen van werk.
Zou je een auto kopen bij een dealer zonder APK? U kunt nooit weten hoe frequent de open haard of kachel gebruikt is, net als u niet kunt weten of er exclusief hout gebruikt werd om te stoken. Het is in dit geval zeker geadviseerd door ons om de schoorsteen en rookkanalen te laten vegen.