/ 01

Heeft u een schoorsteenveger nodig? Cleanfire staat klaar

We gaan door het vuur

Op deze pagina leest u meer over het belang van een professionele schoorsteenveger.

Professioneel, discreet en representatief. Dat is wat wij zijn. We werken zo hard als we kunnen, zelfs in de avonduren. U kunt bij ons terecht voor het vegen van de rookgasafvoerkanalen in de avond, als het voor u lastig is om een afspraak te maken binnen kantoortijden. We begrijpen dat u niet voor alles vrij kunt nemen.

1.1 Waarom cleanfire als schoorsteenveger voor u?

We hebben al op zo veel daken gelopen, Sint en piet zijn er niks bij. Van het reviseren van lood om lekkages te voorkomen tot het grondig uitborstelen van de schoorsteen, dat is wat we doen. Wellicht wel een van de beste toevoegingen; no-nonsense, geen slappe verkooppraatjes om een nieuwe schoorsteenkap te slijten, of een mooi verhaal over een diploma voor iets wat al in jaren geen erkend beroep is. Wij knappen de vervelende en lastige klusjes op, op het dak en in de rookkanalen. Voor de mensen die houden van een partij die de afspraken nakomt, een representatieve en professionele uitstraling hoog in het vaandel heeft staan en die ook buiten kantoortijden uw rookgasafvoerkanalen wilt reinigen is Cleanfire dé partner.

1.2 Waarom een professionele schoorsteenveger?

Een professionele schoorsteenveger zal ten alle tijden bereikbaar zijn om de rookgasafvoerkanalen te reinigen. Het is een belang, niet alleen qua verzekering en veiligheid, maar ook voor de maatschappij. Daarnaast komt het voor de verzekering ook vertrouwd over wanneer u een factuur kunt laten zien, dat uw schoorsteen geveegd is door een professionele schoorsteenveger. Wanneer u er voor kiest om uw rookgasafvoerkanalen zelf te reinigen, loopt u naast het verzekeringsrisico ook een veiligheidsrisico. Denk aan creosootaanslag bijvoorbeeld, of koolmonoxidevergiftiging. Meer hierover leest u in dit artikel.

1.3 Hoe ontstaan schoorsteenbranden?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Als u uzelf heeft ingelezen dan bent u vast de term ‘achterstallig onderhoud’ al eens tegen gekomen, maar wat betekent achterstallig onderhoud nu precies?

Als volgt: Wanneer u stookt dan komt er rook vrij. Rook is een product wat ontstaat bij een onvolledige verbranding, een mix van kooldioxide (CO2) en koolmonoxide (CO). Wanneer de verbrandingstemperatuur te laag is of wanneer in ieder geval de rook verkoeld wordt ergens in het rookafvoerkanaal, gaat de rook condenseren en dan krijg je een goedje genaamd creosoot. Creosoot heeft naast de eigenschap om het rookgasafvoerkanaal te belemmeren in zuigkracht ook de nare eigenschap dat het ontvlambaar is bij een temperatuur van 500°C. Wanneer het deze temperatuur bereikt spreekt men dus over een schoorsteenbrand.

Dit is een enkel voorbeeld van een reden voor een schoorsteenbrand. Mocht u meer willen weten voelt u zich dan vrij om contact op te nemen

1.4 Wat is creosoot?

Creosoot is een goedje die zich kenmerkt als een teerachtige substantie. Deze worden zoals beschreven onder de kop “Hoe ontstaan schoorsteenbranden” gevormd door het condenseren van rook, maar ook door roetophoping in het rookgasafvoerkanaal. Creosoot heeft een verbrandingstemperatuur van  500°C en is daarmee niet licht maar wel ontvlambaar, vooral gezien het feit dat creosoot vormt op plekken waar hoge temperaturen regelmatig voorkomen. Creosoot aanslag kunt u eenvoudig voorkomen door kurkdroog hout te stoken, omdat vochtig hout de temperatuur tempert en de kans op rookcondensering groter maakt. 

Naast het stoken van droog hout kunt u ook preventief te werk gaan door een schoorsteenveger in te schakelen. Wij van Cleanfire, afhankelijk van de situatie maken uw rookgasafvoerkanalen goed schoon en zorgen ervoor dat Creosootophoping minimaal blijft. Dat is echter alleen mits er minimaal één keer per jaar een reinigingsbeurt plaatsvind.

Een schoorsteen vegen kunt u zelf ook, maar als u voor zekerheid wilt gaan dan helpt Cleanfire u graag.

1.5 Koolstofmonoxide

Laten we beginnen met een leuk feitje. Koolstofmonoxide in tegenstelling tot koolstofdioxide bestaat uit één stof, daarom noemt men in de scheikundige terminologie koolstofmonoxide; CO. Omdat  kool(stof)dioxide word gevormd door twee substanties (namelijk  koolstof en zuurstof) word de term CO2 gebruikt. Mono oxide betekent; één stof.

Koolstofmonoxide verbindt zich in het lichaam heel snel met het eiwit hemoglobine. Hemoglobine zorgt ervoor dat in ons lichaam zuurstof getransporteerd kan worden, maar als dit word aangetast door koolstofmonoxide, wordt het vermogen om zuurstof te transporteren veel minder, dat maakt koolstofmonoxide gevaarlijk.

Iets wat we willen vermijden, toch? 

Toch word er maar weinig aandacht aan besteed. Koolstofmonoxide wordt bij een normale, goedwerkende stookplaats goed afgezogen door het rookgasafvoerkanaal, maar als er obstructies zijn zoals creosoot of een vogelnest op de schoorsteen dan word de zuigkracht van het rookgasafvoerkanaal significant beïnvloed. Een goede doorstroom is daarom van essentieel belang. U kunt vogelwering plaatsen om te voorkomen dat vogels zich gaan nestelen op uw schoorsteen.

1.6 Schoon stoken voor een schoon milieu

Een andere goede reden om uw schoorsteen professioneel te laten vegen is het milieu. Door de stookinstallatie goed schoon te houden kan deze beter zuurstof aanzuigen, wat betekent dat er minder schadelijke stoffen vrijkomen bij het stoken. Hier onder een voorbeeld van een schone verbranding in een moderne haard, die wij onderhouden.

1.7 Vanaf binnen naar boven

Vroeger ging de schoorsteenveger met een borstel en een zware kogel het dak op om de schoorsteen van bovenaf te vegen. Tegenwoordig (100 jaar later) hebben we ander materieel om de rookgasafvoerkanalen goed schoon te krijgen. Dat doen we namelijk middels een flexibele schroefstok. We monteren daar op een borstelkop en schuiven zo meerdere meters naar boven, tot we de top bereiken.

1.8 Vanaf buiten naar beneden

Wanneer we van buitenaf vegen gebruiken onze schoorsteenvegers een borstel van nylon of staal met een kogel aan een lang touw. Deze gebruiken we om het vuil snel los te krijgen. De traditionele wijze!

1.9 Jaarlijks onderhoud

Geen abonnementen met haken en ogen, verplichtingen, gekke kortingen of vervelende complicaties. Waar u met cleanfire zeker van kunt zijn is dat u na uw veegbeurt gelijk de gelegenheid krijgt om een vervolgafspraak in te plannen voor het vegen. Waar onze klanten wel plezier van hebben is ons referentieprogramma. Laat ons vóór de eerstvolgende veegbeurt weten welke klanten u aanlevert en u krijgt per aangeleverde klant 25% korting op de volgende veegbeurt. Vier klanten betekent dus ook écht een gratis veegbeurt!

1.10 Afspraak maken?

Hopelijk bent u na het lezen van dit artikel een stuk wijzer geworden en we willen ook graag voor u te werk gaan. Laat ons weten wat we voor u kunnen betekenen! Via de onderstaande knop komt u terecht op onze contactpagina. 

Veelgestelde vragen

De meest veelgestelde vragen en antwoorden

het laten vegen van de schoorsteen en rookkanalen kost €65,- Incl. BTW en binnen de Drechtsteden betaald u geen voorrijkosten. tevens kunt u bij ons vaak al binnen twee weken terecht.

Ja zeker! In principe is er géén erkende schoorsteenveger en daarom zit u bij elke schoorsteenveger goed. Het is geen beschermd beroep en daarom puur en alleen gebaseerd op professionaliteit. U krijgt echter bij Cleanfire, altijd een “veegbewijs”, zodat u aan de verzekering kunt tonen dat u uw schoorsteen en rookgasafvoerkanalen heeft laten onderhouden door een vakkundige en professionele schoorsteenveger. Dit is tevens het enige wat de verzekeringsmaatschappij vereist. Mocht u twijfels hebben kunt u altijd met ons of de verzekeringsmaatschappij bellen om verduidelijking te vragen.

Ja! Ook in de avonduren kunnen wij de schoorsteen en rookkanalen vegen. Voordeel hiervan is dat u niet speciaal vrij hoeft te vragen van werk.

Zou je een auto kopen bij een dealer zonder APK? U kunt nooit weten hoe frequent de open haard of kachel gebruikt is, net als u niet kunt weten of er exclusief hout gebruikt werd om te stoken. Het is in dit geval zeker geadviseerd door ons om de schoorsteen en rookkanalen te laten vegen.

Chat openen
Stuur ons een whatsapp