/ 01
Brandveilig stoken
Cleanfire, de vakkundige schoorsteenveger
Wellicht heeft u er al over nagedacht, maar er zijn een aantal eenvoudige tips om brandveilig te stoken. In dit artikel leest u meer over brandveilig stoken en wat u kunt doen om te achterhalen of dat uw hout droog genoeg is om veilig te kunnen stoken.
1.1 De zwitserse methode
Er is een eenvoudige wijze om brandrisico te verkleinen door de wijze aan te passen waarop u hout stookt, namelijk: de zwitserse (omgekeerde) methode. Volgens de brandweer zorgt dit voor minder aanslag in de schoorsteen. Om dit veilig te kunnen doen is het belanrijk om de volgende instructies te volgen:
- Open de luchttoevoer van uw kachel.
- Leg in de lengte grote blokken hout
- leg haaks op de blokken nogmaals blokken van diezelfde grootte.
- Daarop legt u nogmaals haaks ietwat kleinere blokken
- Daarboven legt u dan nogmaals haaks blokken.
- Vervolgens plaatst u in de lengterichting nogmaals twee blokken die kleiner zijn dan de onderliggende blokken.
- Leg aanmaakblokjes tussen de laatste twee lagen.
- Dek de stapel hout af met wat sprokkelhout.
- Steek de aanmaakblokjes aan met een barbecue-aansteker.

Bron: Gemeente Alblasserdam
1.2 Luchttoevoer
Het allerbelangrijkste om te doen!
Zorg dat tijdens het stoken ten alle tijden de luchttoevoer open is. Ook als het vuur uit is. U dient de luchttoevoer pas af te sluiten wanneer er geen warmte meer van de resten afkomt. Zo weet u altijd zeker dat het ook niet meer roodgloeiend van binnen is en niet meer vlam kan vatten uit zichzelf. Wanneer u de luchttoevoer sluit, loopt u namelijk het risico dat het vuur weer aanwakkert.
Door gebruik te maken van de Zwitserse methode, zoals beschreven onder 1.1 voorkomt u dat er meer schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het stoken als wanneer u dit niet doet, neem daarom het advies wat de brandweer geeft in acht.
1.3 Vermijd vochtig hout!
Vochtig of rot hout is ten zeerste af te raden bij het stoken. Door vochtig, nat of rot hout te stoken komt er meer creosoot vrij.
Creosoot is een olieachtige substantie die zorgt dat roetaanslag in het rookgasafvoerkanaal verklonterd. Creosoot heeft een ontbrandingstemperatuur van 500° C en aangezien een normaal vuur een temperatuur heeft van 700° C tot 800° C vormt het een groot risico tijdens het stoken.
Om te achterhalen of dat het hout wat uw heeft droog genoeg is om te stoken kunt u een vochtigheidsmeter gebruiken. Idealistisch moet het hout een vochtigheidspercentage van onder de 20% hebben. We bieden deze vochtigheidsmeter ook aan, als u hier interesse in heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons.
1.5 Risico's van het onveilig stoken
Droog hout is belangrijk om brandveilig te stoken, maar er is nog een ander risico waar we u graag op attenderen, wanneer u niet brandveilig stookt. Namelijk; koolmonoxidevergiftiging. Wanneer het hout te weinig zuurstof krijgt, noem je dat getemperd vuur. Als vuur getemperd word, komt er onder andere rook vrij, maar ook koolmonoxide. Koolmonoxide is geurloos, maar zeer gevaarlijk. Omdat koolmonoxide bindt met het eiwit hemoglobine (zorgt voor transport van zuurstof naar organen in je lichaam) kan je door een teveel aan koolstofmonoxide een vergiftiging krijgen, dit houdt abrupt orgaan falen in.
1.6 Laat de schoorsteen en rookgasafvoerkanalen minimaal één keer per jaar goed schoonmaken!
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, laat uw schoorsteen en rookgasafvoerkanaal goed schoonmaken! Het is wellicht logisch dat we dat adviseren, omdat we een schoorsteenveegbedrijf zijn. Daarom vragen we u om de gemeente te raadplegen of de verzekering, zij zullen het bevestigen. Nederland is het enige land in Europa waar een jaarlijkse veegbeurt niet verplicht is, maar toch zijn er in Nederland gemiddeld 2.000 schoorsteenbranden per jaar. Door de schoorsteen en rookkanalen goed te laten reinigen voorkomt u creosootophoping en daarmee het risico op een schoorsteenbrand. het is tevens geen garantie, maar een risicovermindering.
1.8 Afspraak maken?
Hopelijk hebben we u goed geïnformeerd over hoe u veilig kunt stoken en wat u kunt doen om te achterhalen of uw hout droog genoeg is om te stoken.
We horen graag van u of dat wij uw schoorsteen mogen vegen, via de onderstaande knop kunt u met ons in contact komen.
Veelgestelde vragen
De veelgestelde vragen en antwoorden
het laten vegen van de schoorsteen en rookkanalen kost €65,- Incl. BTW en binnen de Drechtsteden betaald u geen voorrijkosten. tevens kunt u bij ons vaak al binnen twee weken terecht.
Ja zeker! In principe is er géén erkende schoorsteenveger en daarom zit u bij elke schoorsteenveger goed. Het is geen beschermd beroep en daarom puur en alleen gebaseerd op professionaliteit. U krijgt echter bij Cleanfire, altijd een “veegbewijs”, zodat u aan de verzekering kunt tonen dat u uw schoorsteen en rookgasafvoerkanalen heeft laten onderhouden door een vakkundige en professionele schoorsteenveger. Dit is tevens het enige wat de verzekeringsmaatschappij vereist. Mocht u twijfels hebben kunt u altijd met ons of de verzekeringsmaatschappij bellen om verduidelijking te vragen.
Ja! Ook in de avonduren kunnen wij de schoorsteen en rookkanalen vegen. Voordeel hiervan is dat u niet speciaal vrij hoeft te vragen van werk.
Zou je een auto kopen bij een dealer zonder APK? U kunt nooit weten hoe frequent de open haard of kachel gebruikt is, net als u niet kunt weten of er exclusief hout gebruikt werd om te stoken. Het is in dit geval zeker geadviseerd door ons om de schoorsteen en rookkanalen te laten vegen.